zondag 27 maart 2011

Leren schrappen

Arie Storm - ontwerper van de module Creatief Schrijven voor ons VU-minorprogramma Letterkunde 2011-2012 - heeft zich overtuigend gemend in een publiek debat over de functie en betekenis van dat vak. Dat blijkt uit een artikel van Nina Polak in De groene Amsterdammer van 9 februari 2011, 'Leren schrappen; schrijven is misschien toch een vak', dat hier kan worden geraadpleegd.


Het stuk meldt onder meer: "Van intimiteit tussen de academische literatuurbeschouwing en de fictiepraktijk is in Nederland vooralsnog geen sprake. De VU lijkt daar met het aannemen van Arie Storm, het instellen van een gastschrijverschap (momenteel Ronald Giphart) en het studieonderdeel schrijvershuis [bedoeld is: schrijvershuisbezoeken], waarbij studenten bij schrijvers op de koffie gaan, langzaam wat verandering in te willen brengen."

Deze typering is (even slordig als) juist: in onze nieuwe opvatting over academisch literatuuronderwijs - waarbij we in toenemende mate aansluiting zoeken bij de beroepspraktijk - achten we een gecombineerd praktische én theoretische bezinning op eigen schrijfvaardigheid in de bachelorfase van groot belang. Wordt daarom graag vervolgd.

Over schrappen gesproken; hierboven een gedicht ('Spleen') uit de beroemde bundel Fleurs du mal van Charles Baudelaire, met correcties en varianten van de auteur. 

Geen opmerkingen: