zondag 27 maart 2011

NRC over leven en literatuur op de Zuidas

Zuidas

Ga naar de nieuwe website

In NRC Weekeinde van 26 en 27 maart 2011 [pagina 6] spreekt Olivier Otten, programmaleider van Amsterdam Bright City, in een artikel van Nelleke Koops ('Leven op de Zuidas: is er al buzz') over Literatuur op de Zuidas. Daarmee dragen wij volgens hem bij aan "bezieling" van het deel van Amsterdam waar ook onze Universiteit gevestigd is.

"Om  te  voorkomen  dat  de Zuidas buiten kantoortijd een winderige, verlaten nieuwbouwwijk wordt, zijn initiatieven  als Amsterdam Bright City – opgericht door ABN Amro en de Vrije Universiteit – druk in de weer met sociale en culturele evenementen. „Het doel was om de Zuidas diverser te maken; meer kleur, meer vrouwen en studenten”, zegt programmadirecteur Olivier Otten. Die doelstelling is inmiddels uitgebreid: „We proberen een ziel toe te voegen aan  een zielloos gebied. Nu is het vooral mooie architectuur, maar lang niet alles is even geslaagd. Er moeten meer winkels komen op de begane grond. Er moet een buzz zijn.”

Dus worden er openluchtconcerten op het Gustav Mahlerplein georganiseerd, een hardloopwedstrijd met  ‘hakken en pakken’ en literatuur- en filosofieavonden. Het stationsgebouw krijgt een Starbucks. Op de pleinen staan kunstwerken uit bedrijfscollecties en op een groot scherm wordt videokunst vertoond. En er zijn plannen voor een kas, waar groente voor de restaurants zal worden verbouwd.  „Je  moet de Zuidas gaan zien als een kleine stad, waar alles samen komt”, zegt Otten."

Ga naar de nieuwe website

Geen opmerkingen: