woensdag 7 maart 2012

Literatuur op de Zuidas (10)


Op 8 maart 2012 des avonds interviewt Elsbeth Etty sportjournalist Barbara Barend over de betekenis van Is dit een mens (de vertaling van Se questo è un uomo), geschreven door Primo Levi. Voor de gruwelen in de concentratiekampen vond Levi indringende woorden.

Barbara Barend werd geboren in een seculier Joods gezin. Haar oma vertelde haar dat de kampervaringen met geen pen te beschrijven zijn. Door het lezen van de beroemde roman van Levi kreeg zij niettemin een indringend beeld van de gruwelijke omstandigheden in de kampen. 

Barbara Barend is een opmerkelijk gast. Als voetbaltalent speelde Barbara Barend tegen de jongetjes Cruijf, Kluivert en Seedorf. Ze werd opgesteld in het Nederlands jeugdelftal voor meisjes, maar door een zware knieblessure moest ze stoppen met voetballen. Maar Barend kon niet stoppen met sport. Na haar gymnasiumdiploma vertrok ze met een tennisbeurs naar de States. “Mijn moeder zegt altijd: je hebt in je leven steeds de moeilijke weg gekozen.” De waardering die ze als vrouwelijke sportjournalist kreeg in de voetbalwereld, is daar slechts één bewijs van.

Waarom is dit boek van Levi nog steeds actueel en interessant? Waardoor werd Barbara Barend geraakt? Literatuur op de Zuidas zet wereldberoemde literatuur in de context van onze huidige belevingswereld. Elsbeth Etty interviewt interessante gasten over hún klassieke boek. Alle titels zijn onderdeel van de Perpetuareeks van uitgeverij Athenaeum. Deze omvat in vertaling de 100 beste boeken. 

Meer informatie over de plaats op de site van VU-Connected,

Barbara Barend en Elsbeth Etty in gesprek, 8 maart 2012 des avonds

Geen opmerkingen: