woensdag 7 maart 2012

Lunchlezing (2): Karel ende Elegast


Op 12 maart 2012 houdt de mediaevist en romanist dr. Janet van der Meulen de tweede Lunchlezing Literatuur en Cultuur, in de lunchpauze tussen 12.50 en 13.20 uur. Neemt uw boterhammen mee en komt allen naar zaal 12A-39. Graag even van te voren aanmelden bij k.steenbergh@vu.nl.

De titel van haar bijdrage luidt: 'Hoe oud en oorspronkelijk is Karel ende Elegast'? Deze nog altijd omstreden vraag is uitgangspunt voor een lezing over polderen in letterenland en dit beroemde middeleeuwse verhaal over verraad en ridderlijke trouw. De terechte roep om grensoverschrijdend onderzoek en aandacht voor de Europese context lijkt, juist in het geval van de literaire kroonjuwelen, te wringen met de behoefte het ‘eigene’ zo stevig mogelijk te profileren.

Voor een nieuwe blik op een oude kwestie gaan we, in onze eigen meertalige polder, naar het slootje tussen Karel-en Alexanderepiek. Onze 14e-eeuwse Franse polsstok. gemaakt in opdracht van het Engelse hof dat jarenlang in de Lage Landen bivakkeerde, werd mogelijk ook gebruikt door de dichter van de Elegast.


Geen opmerkingen: