maandag 19 maart 2012

Lezing

Op donderdag 22 maart 2012 17.15 – 18.15 uur geeft Ena Jansen in  Spui 25 een lezing: Van Thandi de bediende tot Thandi de madam. De representatie van dienstboden in de Zuid – Afrikaanse literatuur

Vanaf het begin van de Nederlandse vestiging in de Kaap was het de gewoonte om jonge inlandse vrouwen als dienstmeisjes voor blanke huishoudens op te leiden. Toen de slavenhandel eenmaal op gang was gekomen, werd hun plaats ingenomen door Oost-Indische slavinnen die meer culinaire en huishoudelijke vaardigheden bezaten. Ondanks de eeuwenlange vanzelfsprekende aanwezigheid van dienstboden in huishoudens van ‘het echte leven’ zijn deze vrouwen zelden aanwezig in de literatuur. Vertrouwelijkheid en afstand staan op gespannen voet. 

In deze lezing wordt verteld over een zoektocht in het archief van Zuid-Afrikaanse romans en verhalen naar personages die soms door witte werkgeefsters als ‘een moeder’ of ‘as close to me as my own sister’ worden beschreven, maar over wie vooral veel gezwegen wordt. Ook autobiografische vertellingen door zwarte vrouwen en een vrolijke post-apartheid roman waarin de bordjes volledig zijn verhangen, komen aan bod. Daarnaast wordt gerefereerd aan het persoonlijk archief van een familiefotoalbum.

Aanmelden kan via www.spui25.nl

Geen opmerkingen: