zondag 24 juli 2011

Literatuurforum.nl

Utrechtse letterenstudenten beginnen Literatuurforum.nl! Een bericht van de initiatiefnemer, Rob van der Mei, neem ik hier graag over: 

"Het idee voor Literatuurforum.nl, dat op 1 juli 2011 de lucht in ging, is ontstaan vanuit de observatie dat zelfs literatuurstudenten buiten de collegezalen weinig met elkaar over literatuur spreken. Toch blijkt tijdens werkcolleges dat veel van hen een mening hebben over de teksten die zij lezen, en deze ook graag delen met anderen. Bovendien leren studenten veel van elkaars leeservaringen tijdens discussies en presentaties, omdat eenieder vanuit een geheel eigen perspectief een verhaal of gedicht heeft gelezen.

Het internet biedt uitkomst omdat het een laagdrempelig medium is waar meningen gemakkelijk, en vaak anoniem, gedeeld kunnen worden. Een online discussieplatform gericht op literatuur leek daarom een goed middel om gesprekken over het lezen en schrijven van literaire teksten te stimuleren. Wie het bijvoorbeeld moeilijk vindt om tijdens colleges zijn of haar mening over een tekst te delen, kan dat nu anoniem doen, met een zelfgekozen gebruikersnaam.

Het forum biedt alle literatuurstudenten, evenals literatuurliefhebbers buiten de faculteiten, de mogelijkheid om zichzelf te ontplooien door over teksten te discussiëren, zelfgeschreven recensies te plaatsen, en tegelijkertijd de laatste ontwikkelingen bij te houden. Amateurschrijvers kunnen bovendien eigen werk ter beoordeling laten lezen, en er is ruimte voor discussies over aan literatuur verwante onderwerpen, zoals muziek, theater en film.

Om reacties te plaatsen en discussies te starten, hoef je enkel een zelfgekozen gebruikersnaam, wachtwoord en (ter verificatie) een geldig e-mailadres te registreren."

Geen opmerkingen: