maandag 25 juli 2011

RMA-student presenteert op internationale conferentie


Onze researchmaster student, Christina Lammer, presenteerde op de 3rd Global Conference Evil, Women and the Feminine - dat in mei 2011 te Warschau (Polen) plaatsvond - een indrukwekkend paper over de vitale receptie van Charlotte Roche’s roman Feuchtgebiete (in het Nederlands vertaald onder de titel Vochtige Streken). Hierin beschrijft Roche, vanuit het perspectief van een 18jarige vrouw, onder meer een vitaal erotisch leven waarvan zelfbevrediging, anale seks en een eigenzinnige visie op seksuele hygiëne componenten zijn.

Vertrekkend vanuit verschillende (nationale en internationale) kritieken en recensies van dit boek – waarin onder meer de vraag werd gesteld of we hier met “platte porno”, of met juist een “bevrijdend en serieus te nemen manifest” te maken hebben waarin stereotype en gender-gebonden opvattingen over het “ideale (vrouwen)lichaam” worden bekritiseerd - analyseerde Christina de publieke discussie die er over Feuchtgebiete is gevoerd. Daarbij maakte ze gebruik van de discoursanalyse van Michel Foucault, de theorie van het abjecte van Julia Kristeva, en de historische analyse van psychoanalytica Élisabeth Roudinesco.

Naar aanleiding van haar mooie paper ontstond in het bijzonder een discussie over het psychoanalytische deel van de analyse. De aanwezige psychologen bekritiseerden Roudinseco’s gebruik van het DSM (het zogenaamde Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorders, een Amerikaans handboek over mentale  aandoeningen dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient.). Volgens de critici wordt het DSM namelijk vaak ‘te gemakkelijk’ ingezet. Veelal zijn er kanttekeningen te plaatsen bij een op basis van het DSM gemaakte diagnose omdat dit - ondanks een nadrukkelijke poging daartoe - niet altijd ondubbelzinnig of helder is. Deze vraag naar duidelijkheid van het discours van psychische ziektes binnen het psychologische-psychoanalytische circuit vormde uiteindelijk weer een mooie brug naar Foucault en zijn betekenis binnen de literatuurwetenschappen. Want om een analyse van (machts)relaties en het publiek en literair discours was het Christina in de eerste plaats te doen.

Illustratie hierboven: cover van Stern, nr. 19, 30 april 2008, met de tekst: "Feuchtgebiete. Der unglaubliche Erfolg von Charlotte Roche und die neue Lust der Frauen an der Provokation". Op de buik van het model: een miniportret van Roche en haar boek. Een analyse van dit Stern-omslag is zo eenvoudig nog niet! Daaronder: de Nederlandse vertaling (roze, met "pleister").

Prof.dr. Ben Peperkamp had de eer Christina bij de congresvoorbereidingen te mogen assisteren.

Geen opmerkingen: