donderdag 11 oktober 2007

Literaire representaties van wetenschap

Op 11 oktober 2007 verschijnt bij VU-University Press in Amsterdam het boek Leonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie, waaraan Ben Peperkamp met een beschouwing over literaire representaties van wetenschap (1850-heden) heeft bijgedragen.

Leonardo is het eerste historische overzichtswerk op dit gebied in de Nederlandse taal. Het boek onderzoekt vanuit een lange-termijnperspectief de ontwikkeling van wetenschaps- en techniekcommunicatie en de problemen die daarbij (zijn) komen kijken. De bundel is geredigeerd door Frans J. Meijman, hoogleraar aan het VU-medisch centrum, medisch-historicus Stephen Snelders en mediahistoricus Onno de Wit.

Het boek bevat bijdragen en studies uit de geschiedenis van de wetenschaps- en techniekcommunicatie. De studies variëren van laat-middeleeuwse encyclopedieën tot de natuurhistorische wetenschapsdocumentaires van onze tijd. Van het ontstaan en de opkomst van de wetenschapsjournalistiek tot de informerende maar ook propagandistische functies die de wetenschapscommunicatie altijd heeft gehad.

Uit het boek wordt duidelijk dat wetenschaps- en techniekcommunciatie nooit uitsluitend door de wetenschap van bovenaf is gevoerd, maar dat het communicatieproces door de geschiedenis heen een tweerichtingsverkeer met het publiek is geweest. In dit uitwisselingsproces, waarbij ook literatuur een rol heeft gespeeld, zijn fundamentele elementen gevormd die hebben geleid tot de wetenschap van nu en haar belangrijke positie in onze maatschappij. Wetenschaps- en techniekcommunicatie heeft medebepaald wat we onder (goede en slechte) wetenschap verstaan, wat we aanvaardbaar vinden als wetenschappelijke kennis, en wat die kennis is. Het boek maakt ook duidelijk dat Nederland in de 17e eeuw een voortrekkersrol had in de ontwikkeling van nieuwe vormen van wetenschaps- en techniekcommunicatie, dankzij het politieke vrije klimaat in ons land.

De bundel bevat bijdragen van prominente wetenschapshistorici, mediahistorici en wetenschapsjournalisten, onder wie José van Dijck, Wijnand Mijnhardt en Hans van Maanen.

Frans J. Meijman, Stephen Snelders en Onno de Wit, red., Leonardo voor het publiek. Een geschiedenis van wetenschaps- en techniekcommunicatie. Amsterdam, VU University Press. 320 blz. Prijs € 37,50. ISBN 97 890 8659 131 2. Met bijdragen van Wijnand Mijnhardt, Jeroen Blaak, Saskia Bogaart, Juliette van den Elsen, Toon Kerkhoff, H.A.M. Snelders, Lisa Kuitert, Barbara Allart, Marcel Broersma, Geert Somsen, Dick van Lente, Mieneke te Hennepe, Hubertien Hermans, Ludo Hellemans, Piet Verhoeven, José van Dijck, Robert Zwijnenberg, Ben Peperkamp, Hans van Maanen, Hub Zwart, Arjen Mulder en Wouter Hanegraaff.

Zie voor meer info ook deze site.

Geen opmerkingen: