vrijdag 5 oktober 2007

Het leven en het werk van C.M. van Hille-Gaerthé

Sanne Koetsier schreef haar masterscriptie over de schrijfster C.M. van Hille-Gaerthé die in Zwolle is geboren en getogen. Van Hille-Gaerthé schreef in de eerste helft van de twintigste eeuw een groot aantal boeken (waaronder de roman Onder het stroodak) die uitbundig werden onthaald. Maar de schrijfster is niet of nauwelijks opgenomen in de literatuurgeschiedenis. Sanne onderzocht de redenen hiervan. Bovendien laat zij aan de hand van voorbeelden uit het werk van de schrijfster zien dat de thema’s in haar boeken, voor de tijd waarin zij schreef, bijzonder waren.

Omdat er maar weinig bekend is over de schrijfster in kwestie, heeft Sanne eerst biografische gegevens bestudeerd. Om Van Hille-Gaerthé te plaatsen in het literaire tijdsbeeld heeft zij voorts de ontwikkeling beschreven van vrouwenliteratuur en meisjesboeken. Omdat de schrijfster tot nu toe alleen als ‘Zwolse schrijfster’ genoemd werd, wordt tot slot de rol van Zwolle in het werk geanalyseerd.

Eén van de redenen dat er niet veel over de schrijfster bekend is, heeft te maken met de houding van de schrijfster zelf. Haar boeken pasten niet binnen de categorie emancipatieromans. Zij schreef zonder de pretentie veel met haar werk te willen bereiken. Andere redenen hebben te maken met de literaire kritiek en het genre van het meisjesboek.

Sanne Koetsier: Het leven en het werk van C.M. van Hille-Gaerthé. Een onderzoek naar de plaats van de schrijfster in de literatuurgeschiedenis. Masterscriptie VU: Amsterdam 2007

Begeleider: Prof. Dr. Ena Jansen

Geen opmerkingen: