vrijdag 5 oktober 2007

'Het boek was beter'

Het is een welbekend cliché dat boeken beter zijn dan verfilmingen van die boeken. Deze gemeenplaats stamt echter uit de tijd dat film nog een kermisattractie was. In zijn onlangs voltooide doctoraalscriptie geeft Geert Kenbeek de boekverfilming een herwaardering.

Om een verfilming te kunnen vergelijken met het boek dat als bron is gebruikt, heeft Kenbeek een model ontwikkeld dat teruggrijpt op het structuralisme. Dat gebruikt hij bij de analyse van twee casestudy’s. De eerste casesstudy heeft betrekking op Het gouden ei (1984) van Tim Krabbé dat tot twee maal toe werd verfilmd: achtereenvolgens als Spoorloos (1988, George Sluizer) en als The Vanishing (1993, George Sluizer). De eerste verfilming leverde een internationaal gewaardeerde thriller op, maar de veel duurderde Hollywood-remake bleek een flop. Het is interessant om te zien hoe een succesvol boek zowel succesvol als teleurstellend verfilmd kan worden. De tweede casestudy betreft de verfilming van De ontdekking van de hemel (1992) van Harry Mulisch als The Discovery of Heaven (2001, Jeroen Krabbé).

Geert Kenbeek. Is het boek beter? Over boekverfilmingen. Geïlustreerd door de verfilmingen van De ontdekking van de hemel en Het gouden ei. Doctoraalscriptie VU: Amsterdam 2007.

Begeleider: Prof.dr. Ena Jansen

Geen opmerkingen: