dinsdag 1 juni 2010

Parlando van Du Perron

Eind juni 2010 voltooide Sanne Steensma haar bachelorscriptie over de dichtbundel Parlando van Du Perron. Daarin heeft zij onderzocht in hoeverre poëzie uit deze bundel modernistisch genoemd kan worden. Du Perrons proza is al in deze context geplaatst - Het land van herkomst uit 1935 wordt zelfs gezien als een schoolvoorbeeld van modernisme - maar zulks is niet het geval ten aanzien van zijn poëzie.

Sanne heeft het begrip gedefinieerd aan de hand van de bekende studie van Fokkema en Ibsch, Het modernisme in de Europese letterkunde uit 1985. Daarin wordt dit begrip echter uitsluitend toegepast op prozawerken. Daarom heeft zij ook enkele studies onder de loep genomen waarin het begrip wél betrokken wordt op poëzie. Op basis hiervan heeft zij een analysemodel opgesteld, enkele gedichten uit zijn bundel geselecteerd, deze geanalyseerd en tot slot aan dat model getoetst.

De uitkomst van het onderzoek was dat deze gedichten inderdaad bepaalde modernistische aspecten vertonen. Maar of de hele bundel als zodanig getypeerd kan worden, moet blijken uit nader literair-historisch onderzoek.

Begeleider: dr. Jacqueline Bel

Geen opmerkingen: