donderdag 2 april 2009

Saskia Stehouwer en Multiculturalisme

Saskia Stehouwer bericht ons het volgende: "afgelopen maandag 23 maart 2009 had ik de eer een praatje te mogen houden bij de Masterclass Multiculturalisme die was georganiseerd door de OSL met als gastspreker Prof. Paul Lauter, samensteller van de Heath Anthology of American Literature. Lauter zelf sprak uitgebreid over de manier waarop in de VS in het verleden was omgegaan met verschillen in ras en klasse en over het nog steeds groeiende gat in inkomen en opleiding tussen welgesteld en minder fortuinlijk Amerika. Zijn verhaal was boeiend maar hij bleef een beetje steken bij de economische achtergronden en kwam niet echt aan de rol van multiculturalisme in de literatuur toe.

‘s Middags hielden enkele PhD-studenten een verhaal over hun onderzoek. Er was een boeiende bijdrage over de huidige Joods-Amerikaanse literatuur, die zich op de Holocaust heeft gestort als overkoepelend thema maar niet bang is dat thema op een controversiële manier vorm te geven, bijvoorbeeld als parodie of in grafische romans. Een andere PhD kandidaat sprak over de hokjes-overschrijdende, “post-etnische” rol van Indie-music en de derde behandelde het thema interculturaliteit in het werk van Bharati Mukherjee.

Zelf mocht ik spreken over multiculturalisme in de Zuid-Afrikaanse literatuur, niet bepaald het meest voor de hand liggende concept in een ex-gesegregeerde samenleving. Ik heb dus een korte schets van de ontwikkelingen in het land en vooral in de literatuur gegeven, tijdens en na apartheid, en daarna heb ik een gedicht met het publiek besproken waarin de vraag of de ik-figuur blank danwel ‘coloured’ is de interpretatie van het gedicht in belangrijke mate beïnvloedt. Het leverde een interessante discussie op en een aantal nieuwe inzichten, en de methode om via een gedicht een bepaald thema aanhangig te maken is er een die ik zeker meer zal gaan gebruiken. Voor belangstellenden: in de Heath Anthology staat het verhaal ‘The Cariboo Café’ van Helena Mariá Viramontes, dat het thema van multiculturalisme op een fraaie manier inzichtelijk maakt."

Geen opmerkingen: