maandag 6 oktober 2008

Onthulling kwatrijn Jan Prins in de Maastunnel te Rotterdam

Op 23 oktober 2008 laat het Rot-terdamse Centrum Beeldende Kunst, geïnspireerd door een pleidooi van dr. Marco Goud, een kwatrijn van Jan Prins in woord en geluid aanbrengen in de zuidelijke ingang van de Maastunnel te Rotterdam. Het kunstenaarsduo Rnul ontwierp hiervoor een geluidskunstwerk en de typograaf Bart Oppenheimer realiseerde een begeleidende plaquette. Samen vormen ze een unieke kunstinstallatie die zal worden onthuld op donderdag 23 oktober 2008, om 14.30 uur in de zuidelijke ingang voor fietsers en voetgangers van de Maastunnel. Marco Goud zal bij die gelegenheid een korte lezing geven over de totstandkoming van de tunnelgedichten. Burgemeester Ivo Opstelten zal het kunstwerk onthullen.

In 1941 schreven de dichters Jan Prins (1876-1948) en P.C. Boutens (1870-1943), in opdracht van de Stichting Rotterdam 1939 en het Nederlandsch Kunstverbond, afdeling Rotterdam, kwatrijnen voor de Maastunnel te Rotterdam. Prins schreef er twee, Boutens schreef er één. In 1942 werd de Maastunnel geopend, maar wegens de oorlogsomstandigheden werden de gedichten niet aangebracht. In 1968 werd het kwatrijn van Boutens in de noordelijke ingang van de tunnel alsnog aangebracht ter gelegenheid van zijn 25e sterfjaar. Eén van de kwatrijnen van Jan Prins kreeg in hetzelfde jaar een plek in metrostation Rijnhaven. Het andere kwatrijn van Prins bleef liggen, en zal nu dus uiteindelijk toch worden aangebracht.

Programma: openingswoord (Dick Lockhorst, voorzitter deelgemeente Charlois); 'de dichters en de Maastunnel' (Marco Goud, neerlandicus); onthulling van het kunstwerk (burgemeester Ivo Opstelten); feestelijke afsluiting. Locatie: Charloissehoofd 25, entree fiets- en voetgangers Maastunnel (zuidoever), Rotterdam.

Geen opmerkingen: