In FD Magazine [een uitgave van Het Financieele Dagblad] werd op 12 september 2008 desgevraagd een brief van Ben Peperkamp afgedrukt naar aanleiding van een publicatie van FD-redacteur Ronald van de Krol over onze universitaire onderwijscultuur:
"De beschouwing van Ronald van de Krol in FD Strategie van mei 2008 over onze universitaire onderwijscultuur was zeldzaam helder en overtuigend. Selectie voor aanvang van de studie (of later, bij de toelating tot de masteropleidingen) op grond van relevante intellectuele en sociale vaardigheden, is van groot belang. Voor de studenten, hun docenten, de opleidingen en onze positie op de nationale en internationale onderwijsmarkt.
Intussen is er tussen onze zachte onderwijspraktijk en het harde wetenschappelijke veld een merkwaardige asymmetrie ontstaan. Zonder selectie bereikt niemand de top. Van de 150 sollicitanten op promotieplaatsen worden er aan mijn universiteit zo’n 8 aangesteld. De kans dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een subsidieaanvrage honoreert, is slechts 20%. Artikelen die ik aan toptijdschriften toezend, worden zo nu en dan met chique hoon bejegend. Gewogen, maar te licht bevonden. Wie met dergelijke kritiek niet kan leven, moet geen baan ambiĆ«ren waarin wetenschappelijke vaardigheden doorslaggevend zijn. Selectie is een voorwaarde voor excellentie.
‘In principe zijn alle vwo-scholieren geschikte studenten.’ Dat zegt Lex Bouter, mijn rector-magnificus ter gelegenheid van de opening van het nieuwe academisch jaar (in het VU-blaadje Ad Valvas van 25 augustus 2008, p. 9). Ik geloof er niets van."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten