vrijdag 7 december 2007

Cyriel Buysse en het naturalisme

Op 19 december 2007 houdt Jacqueline Bel een lezing over Cyriel Buysse op het colloquium van het Buysse Genootschap in Gent. Thema van het colloquium is Buysse en het naturalisme. De titel van de lezing van Jacqueline Bel luidt: 'Van Rozeke van Dalen tot Het ezelken. Naturalistische sporen in het werk van Cyriel Buysse.' Andere sprekers op het colloquium zijn Buyse-biograaf Joris van Parys, Yves T’sjoen, Tom Sintobin, Elke van den Nieuwenhuyze en Mary Kemperink.

In haar bijdrage schetst Jacqueline Bel eerst in vogelvlucht de stand van zaken op het gebied van de studie van het naturalisme (men raadplege, ter oriƫntatie, het artikel van Ton Anbeek). Daarna gaat zij in het bijzonder in op de vraag of bestaande omschrijvingen van het naturalisme toepasbaar zijn op twee latere romans van Buysse Het leven van Rozeke van Dalen uit 1905, misschien wel Buysses bekendste werk, en zijn zeer omstreden roman Het ezelken, wat niet vergeten was uit 1910. In de laatste roman beledigt Buysse de clerus ten diepste door te suggereren dat de pastoor een verhouding heeft met zijn mooie en aantrekkelijke dienstmeid. Tot slot gaat Bel in op de vraag in hoeverre een periodeconcept als het naturalisme anno 2007 nog bruikbaar is voor de literatuurgeschiedschrijver.

De lezingen zullen worden uitgegeven in de Mededelingen van het Buysse Genootschap 2007, onder redactie van Anne Marie Musschoot, die naar verwachting eind 2008 zullen verschijnen.

Geen opmerkingen: