In het eindejaarsnummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen het (ook digitaal beschikbare) artikel "Wat heeft de kunst de geneeskunde te bieden?" In kort bestek geven promovendus Wouter Schrover en medisch filosoof Arko Oderwald (VUmc, Metamedica) een antwoord op de vraag: welk empirisch bewijs is er voorhanden ter ondersteuning van de stelling dat kennismaking met de kunsten in de geneeskunde en de medische opleiding nuttig is?
Binnen de zogenaamde medical humanities wordt immers maar al te vaak betoogd dat literaire fictie de empathische vermogens van (aankomend) artsen kan vergroten en dat het lezen van literatuur daarom een rol zou moeten spelen in de opleiding van artsen. De onderliggende gedachte is dat wie zich inleeft in een personage zich daarna ook beter zal kunnen inleven in patiƫnten. Binnen de lezerspsychologie, communicatiewetenschap en empirische literatuurwetenschap is er onderzoek gedaan naar het empathische effect van het lezen van literatuur. In hun artikel bespreken Wouter en Arko dit onderzoek en de implicaties ervan voor onderwijs in 'Literatuur & Geneeskunde'.
Verder verscheen van de hand van Wouter een recensie van Mary Kemperinks Gedeelde kennis. Literatuur en wetenschap in Nederland van Darwin tot Einstein (1860-1920). In: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Bovendien publiceerde hij een recensie in het online tijdschrift Lover van de onlangs uitgekomen speelfilm De Goede dood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten